MENÜ

Linkin Park

A Linkin Park egy nu metal/rap rock együttes Los Angelesből. Megalakulásuk óta több mint 50 millió albumot adtak el és két Grammy-díjat nyertek. A 2000-ben megjelent debütáló, Hybrid Theory című albumból világszerte több mint 24 millió példány adtak el, amiért az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségétől (RIAA) az album 2005-ben gyémántlemez minősítést kapott. Következő albumuk, a Meteora tovább növelte a csapat népszerűségét és 2003-ban a Billboard 200-as album toplistájának élére került. Az első két album rádióbarát megszólalású nu metal/rap rock stílusa után a 2007-es Minutes to Midnight lemezük komolyabb hangvételű lett, de újra első helyezést ért el a Billboard lemezeladási listáján.

 

Története:

 

Korai évek 1996-1999

A Linkin Parkot három középiskolás barát alapította Mike Shinoda, Brad Delson és Rob Bourdon. A középiskola után, a fiúk nagyobb hangsúlyt fektettek a zenére, csatlakozott Joe Hahn, Dave "Phoenix" Farrell, Mark Wakefield. Az együttes a Xero nevet kapta. 1996-ban Shinoda saját otthoni stúdiójában készítették el demófelvételüket, mely négy számot tartalmazott, de nem sikerült kiadót találniuk. A sikertelenség és a haladás hiánya arra késztette Mark Wakefield-et, az akkori énekest, hogy elhagyja az együttest. Később Farrel is kilépett volna, hogy a Tasty Snax-szel és más bandákkal turnézzon tovább.

Miután a Xero számottevő időt elpazarolt Wakefield utódjának keresése miatt, felvette az új énekest Chester Bennington-t, akit Jeff Blue, a Zomba Music alelnöke szervezett be az együttesbe 1999 márciusában. Ezután felvették a Hybrid Theory nevet, mert a Xero foglalt volt. A Bennington és Shinoda által kevert ének, illetve rap segített újraéleszteni az együttest, s arra ösztönözte őket, hogy dolgozzanak egy új anyagon (lemezen vagy demón). 1999-ben az együttes kiadta az újabb demóját, a Hybrid Theory EP-t. A Linkin Park ,,reneszánszának" tetőpontja az volt, amikor ismét nevet változttattak (ugyanabból az okból mint először), Hybrid Theory-ról Linkin Parkra, a Santa Monica-i Lincoln Park előtt tisztelegve. Ezek a változtatások ellenére, az együttesnek igyekezni kellett a lemezszerződésért. Miután megint elutasították őket a nagyobb lemezkiadók, a Linkin Park újra Jeff Blue-hoz fordult segítségért. Warner Bros. Records után, Jeff Blue (ekkor már a Warner Bros. Records alelnöke) felülvizsgáltatta az ügyet, és sikerült aláíratni egy lemezszerződést a fiúknak 1999-ben. Utána a Warner Bros. Records oldalán, az együttes kiadta az áttörő albumát a Hybrid Theory-t

Hybrid Theory (2000–2002)

A Hybrid Theory- t a Linkin Park október 24-én adta ki, 2000-ben. Az albumot, mely az együttes fél évtizednyi munkáját képviselte, Don Gilmore, zenei producer által volt összeállítva. A Hybrid Theory elfogadott volt a zenei rajongók körében, az album kiadását követő évében több mint 4.8 millió darabot adtak el világszerte, ez volt a legjobban eladott album 2001-ben. Néhány szám például a ’’Crawling’’ és a ’’One Step Closer ’’ megalapozta nekik azt, hogy ott legyenek az ’’alternatív rock’’ rádiók listáján egész évben. Továbbá, pár szám megjelent filmekben is mint például Drakula 2000-ben, A Sátánka - Pokoli porontyban a Véres Valentinban. A Linkin Park három Grammy- díj jelölést is begyűjtött, a ’legjobb új együtteséét, ’a legjobb rock albumáét’ és ’a legjobb rock daláét’ (Crawling). Az MTV nekik ítélte 2 saját díját is, is az ’’In the End’’ klipért. Miután megnyerték a Grammy-t (a legjobb rock dal’), a Hybrid Theory átfogó sikere átröpítette őket a figyelem középpontjába.

Ez idő alatt, a Linkin Park rengeteg meghívást kapott nagyobb hírű turnékra, melyeket elfogadott. Pl.: Ozzfest- en, Family Vales Tour- on, és a KROQ Almost Acoustic Christmas- ön is fellépett. Az együttes szervezett magának egy saját turnét, a Projekt Revolution- t, melyen több ismert előadó is fellépet, mint például az Adema, Cypress Hill és Snoop Dogg. A Linkin Park Összesen 320 koncerten lépett fel. A tapasztalatok és az előadások az első DVD- jükön, a Frat Party at the Pankake Festival- ön, volt rögzítve, melyet 2001 novemberében adtak ki. Ekkor visszavették a korábbi basszus gitárost Dave Farrell -t, és elkezdtek dolgozni egy remix albumon, a Reanimation -on, mely a Hybrid Theory –n található számokat dolgozta fel (és párat a Hybrid Theory EP- ről is). A Reanimation -t július 30-án adták ki 2002-ben, sok ember közreműködésével, mint például Jonathan Davis- szel, Aaron Lewis –szal, és sok más emberrel. A Reanimation második helyen végzett a Billboard 200 –on, és körülbelül 270 000 darabot adtak el a kiadást követő hétben.

Meteora (2002–2004)

A Hybrid Theory és a Reanimation sikere után, a Linkin Park jelentős időt töltött el koncertezéssel az USA- ban. Az együttes el kezdett dolgozni egy új lemezen, pedig szoros volt az időbeosztásuk, a turné buszukon ezzel töltötték a kevés szabadidejüket. A Linkin Park nyilvánosan bejelentette 2002 decemberében, hogy készül az új album. Az új munkájukat a görögországi Meteórák ihlették, melyek olyan kolostorok, amelyeket magas sziklák tetejére építettek, és ezekről is nevezték el az új albumot. A Meteora stílusa nu-metal és rapcore keveréke, új effektekkel, beleértve a shakuhachi-t (japán fuvola, mely bambuszból készül), és más eszközöket is. A Linkin Park második albuma 2003. március 25-én debütált, és azonnal ismert lett az egész világon, 1. lett az USA-ban és Nagy Britanniában, 2. pedig Ausztráliában.

Több mint 800 000 db-ot adtak el megjelenést követő héten, és akkor a Meteora kapta a legtöbb eladott album címet a Billboard Charts-on. Ehhez az albumhoz is készültek klipek, mint például a „Somewhere I Belong”, „Breaking The Habit”, „Faint”, „Numb” és a „From The Inside”, melyek jelentős rádiós figyelmet kaptak. 2003 októberében majdnem 3 000 000 példányt adtak el világszerte.

Az album sikere megengedte a Linkin Park-nak, hogy szervezzen egy újabb Projekt Revolution-t , mely feltűntek új előadók, mint például Mudvayne, Blindside és Xzibit. Ráadásul a Metallica meghívta a Linkin Parkot, hogy játsszanak a „ Summer Sanitarium Tour 2003” –on, melyen részt vettek még olyan ismert együttesek, mint például a Limp Bizkit, Mudvayne és Deftones. Az együttes kiadott egy albumot, s egy DVD-t,, a „Live in Texas”-t, mely zene és videó anyagokat tartalmazott a texasi koncertekről. 2004 elején a Linkin Park elkezdett egy világ körüli turnét, („Meteora World Tour”), egyéb együttesekkel, mint például P.O.D., Hoobastank és Story of The Year.

A Meteora elért az együttesnek sokszoros kitüntetéseket és becsületet. A Linkin Park megnyerte az MTV „Best Rock Video” díját (legjobb rock videó, „Somwhere I Belong”), és a „Viewers Choice” díját is (közönség díj, „Breaking The Habit”). A Linkin Park 2004-ben megnyert még a „Radio Music Awards” díjak közül kettőt, „Az év együttese” és „Az év dala” (Numb) kitüntetéseket is. Bár a Meteora közelében sem volt a Hybrid Theory sikerének, még így is ez volt a harmadik legeladottabb album Amerikában, 2003-ban. 2004 első hónapjaiban az együttes turnézott az egész világon. Először a harmadik Projekt Revolution-nal kezdett, utána pedig több európai koncert következett.

Mellék projektek (2004–2006)

A Meteora sikere után az együttes elhalasztotta az új stúdió album készítését a következő pár évre. Ahelyett hogy a Linkin Park folytatta volna a turnékat, és belekezdett volna egy új albumba, a tagok elkezdtek dolgozni sok kis mellék anyagokon, melyek nem tartoztak a Linkin Parkhoz. Chester megjelent Dj Lethal "State of the Art" című számában, plusz elkezdett dolgozni egy Dead By Sunrise nevű együttesben is, miközben Shinoda a Depeche Mode-dal dolgozott. 2004-ben az együttes összeállt Jay-Z-vel, hogy előállítsanak egy újabb remix albumot, a Collision Course-t. Az album mely, kevert zenét tartalmazott, (a számok a Linkin Park zenéjét tartalmazta szöveg nélkül, s Jay-Z rap-jét, ill. fordítva), 2004 novemberében debütált. Shinoda is alapított egy új együttest, a Fort Minor-t. Jay-Z segítségével a Fort Minor kiadta első albumát a The Rising Tied-et. Ugyanabban az együttes barátsága a „Warner Bros. Records” – dzal hirtelen megromlott, köszönhető az egyéni gondolkodásoknak, és a sok költségvetésnek. Több hónap ellenségeskedés után megegyeztek egy alkuban 2005 decemberében.

A Linkin Park részt vett számos jótékonysági eseményen. Az együttes jótékonykodott a 2004-es Charlie hurrikán, és a 2005-ös Katrina hurrikán áldozatainak is. A Linkin Park 70 000 $-t adományozott a „Special Operations Warrior Foundation”-nak is, 2004 márciusában.. Az együttes segített a 2004-es Cunami áldozatainak is, jótékonysági koncerteket szervezett, és alapított egy segélyezési alapítványt, melynek a neve „Music for Relief”. Azonban a legfigyelemreméltóbb az, hogy a Linkin Park részt vett a Live 8-en, mely szintén jótékonysági koncert sorozat volt, mely főleg a Föld növekvő globális problémáira hívja fel a figyelmet. Az együttes Jay-Z-vel együtt is fellépett a Live 8-en Philadelphiában (Pennsylvania államban). Az együttes később Jay-Z-vel szerepelt együtt a 2006-os Grammy-díj kiosztó gálán is, a Numb/Encore közös számukkal megnyerték a Grammy „Legjobb rap/ének együttműködés” díját. A Linkin Park később a 2006-os „Summer Sonic” zenei fesztiválon is fellépett, ahova a Metallica hívta meg Japánba.

Minutes to Midnight (2007–2009)

2006-ban az együttes visszatért a stúdióba, hogy az új albumon dolgozzanak. Ezúttal Rick Rubin lett az új lemez producere. 2007. május 15-én jelent meg Minutes to Midnight címmel.

 

Az együttes tagjai

 

1976. március 20-án született Phoenixben, Arizona államban
Becenév: Chazy Chaz
Vallás : Egyedi véleménye van a vallásról
Korábbi együttesei: Grey Daze, Hybrid Theory

A Greenway középiskolába járt, de a Washington-in végzett. Fiatalon drogokat használt. Chester 20 éves korában (Halloween-kor) vette el feleségét, Samantha Benningtont. Később elváltak és Chester újranősült. Ruhákat tervez a Replicant cégnek, valamint reklámozza a Vecel márkát is. Rengeteg tetoválás díszíti testét. Szerepet kapott a Crank-felpörgetve (2006) című filmben (igaz csak rövid ideig tűnik fel a gyógyszertárban), valamint a 2010-es "Dark as Day"-ben is láthatjuk majd.

1977. február 11-én született Agourában, Kalifornia államban
Becenév: Kenji, The Glue, Spike Minoda, Spike Shinizzle, Mike
Vallás: Keresztény
Korábbi együttesei: Xero, Hybrid Theory

Agoura/California/-ban nőtt fel, Brad közvetlen szomszédságában, ma Los Angelesben él. Félig japán, félig orosz származású. (Állítólag magyar felmenői is vannak). Van egy öccse, Jason. A Pasadena-i művészeti egyetemen végzett, grafikusnak tanult. Mike tervezte a Hybrid Theory borítóját. 2004-ben megjelent szólólemeze, Fort Minor-The Rising Tied címmel. A "Whered You Go" c. számot feleségének/hez írta. Mike többször tervezett cipőket a DC-nek és kiállítása is volt már. 2009-ben megszületett kisfia, Otis.

1977. március 15-én született Dallas-ban, Texas államban
Becenév: Mr. Hahn
Vallás: Keresztény
Korábbi együttesei: Xero, Hybrid Theory

A koreai származású Joe rajzkészségét Pasadenaban fejlesztette az Art College for Design egyetemen. Itt tanult, amikor Mike Shinoda felkérte, hogy a Xero tagja legyen. Mielőtt az együtteshez csatlakozott volna, speciális hangeffekteket készített a Major Motion Pictures számára. Ő találja ki a klipek koncepcióját. Rendezett egy rövidfilmet, a "The Seed"-et. Joe más zenekaroknak is rendezett videoklipet. Ilyen pl. Static-X – Colt, Story of the Year – Anthem of our Dying Day, Alkaline Trio – Time To Waste.

1979. január 20-án született Calabasasben, Kalifornia államban
Becenév: Rob
Vallás: ZsidóEx
Korábbi együttesei: Relative Degree, Xero, Hybrid Theory

Egy Aerosmith koncert után érzett késztetést, hogy dobos legyen. Kipróbálta a drogokat és az alkoholt. Rob szereti a zongorát, dobolást és a szörfözést. Korábban pincér volt. 6 évig járt együtt Vanessa Lee Evigan színésznővel.

1977. december 1-jén született [[Agoura<>]], Kalifornia államban. Mike szomszédja volt, együtt nőttek fel.
Becenév: Big Bad Brad, BBB
Vallás: Zsidó
Korábbi együttesei: Pricks, Relative Degree, Hybrid Theory

Kommunikáció szakon végzett az egyetemen. Jogot szeretett volna tanulni, de inkább a zenei világot választotta, egy ideig újságíróként is dolgozott. Brad az édesapjával, Donnal együtt kezeli a Linkin Park üzleti ügyeit. Együtt alapították a BandMerch nevű céget, melynek jogosultsága van a Linkin Park név használatára.

1977. február 8-án született Plymouth-ban, Massachusetts államban
Becenév: Phoenix, Fuunix
Vallás: Keresztény
Korábbi együttesei: The Snax, Xero, Hybrid Theory

A középiskolában a Tasty Snax (The Snax) nevű együttesben gitározott, majd a Xero-ba is belépett. Turnézott a The Snax-el aztán visszatért a Linkin Parkhoz, amelett, hogy előző együttesében is zenél.

 

Korábbi tagok

 

Stúdióalbumok

Közreműködések/Remixalbumok

Koncertalbumok

Középlemezek

Videóalbumok

 

Linkin Park

 

Hírek

 • Papa Roach - Hallgass, és ne fogazz!
  2010-07-01 15:57:06

  Jacoby Shaddix, a Papa Roach frontembere nemrégiben jelentette be, hogy a zenekar koncertalbuma Time for Annihilation címmel augusztus 31-én jelenik majd meg. A kilenc koncert felvételt és öt új Papa Roach számot is tartalmazó lemezról a rajongók a Kick in the Teeth-t már most ingyen letölthetik az együttes weboldaláról.

 • Lars vélemény a Heavy Metalról
  2010-07-01 15:49:43

  Lars nemrégiben megkérdezték, a neo-hard rock irányzattal kapcsolatban, és arról, hogy mit gondol feltörekvő bandákkal kapcsolatban. A szakértő válaszolt.

  Arra a kérdésre, hogy van-e olyan új hard rock banda, ami lenyűgözte Ulrichot, ő így válaszolt:

  �em foglalkozom azzal, hogy megbíráljak bárkit azzal, hogy jobb vagy rosszabb másoknál. Úgy gondolom, hogy a hard rock zenében nem sok olyasmi történik, amiről bármit is lehetne mondani, hogy ilyen vagy olyan�A The White Stripes például, számomra azért érdekes, mert csak két emberből álló csapatról van szó és ez az egész új dolog. Nekem úgy tűnik, hogy a keményebb irányzat, mostanában pang, úgy gondolom néhány évvel ezelőtt, amikor még voltak olyan bandák, mint a Staind és a Godsmack, akkortájt volt még miről beszélni az irányzatban, az még izgalmas volt, de most mintha kicsit visszaeresztett volna. A világ Nickelback-jei nem igazán foglalkoztatnak. Vannak sokkal izgalmasabbak is ettől, nem tudom talán a Lamb of God és a Satyricon vagy valami hasonló. Azt hiszem ők elég jók. Nyilvánvalóan vannak olyan csapatok is, mint a System Of A Down, akik az egyik kedvenceimmé lettek az elmúlt néhány év során, aztán vannak olyan csapatok is mint az Audioslave, akiket szintén nem lehet megtagadni, de másfelől nézve meg elég zsenge eresztésekről beszélget
  ünk. (nevetve) Elég zsengékről.

 • Retro videójáték lett a Linkin Parkból
  2010-07-01 12:22:10

  A Linkin Parkot is elérte az iPhone játékok őrülete, a modern rockban utazó hat tagú amerikai banda viszont ezúttal retróra vette a figurát. 8-Bit Rebellion címmel igazi old-school, pixeles iPhone game-et tettek le az asztalra a rajongóknak nemrég.

Szavazás

szeretnéd ha vmelyik banda fellépne Magyarországon
Igen, nagyon szeretném
Nem, nincs az az isten
Asztali nézet