MENÜ

Nightwish

 

A Nightwish egy finn szimfonikus metal együttes. A metal stíluson belül a power metal és a heavy metal áll még közel hozzájuk.

 


MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com

Az együttes zenei stílusa, megítélése

Tarja Turunen kiléptetése előtt éppen az ő operaénekesi hangja miatt nevezték őket az operametal legnagyobb képviselőjének. Szimfonikus metal-nak is mondják, de ez is megingott mára, hiszen Tarja már nincs az együttesben, viszont az 51 tagú brit szimfonikus zenekar megmaradt az új albumon is, sőt az új album kétlemezes kiadásán az egyik lemez a számok instrumentális(ének nélküli) változatait tartalmazza. Szinte teljesen leváltotta a szintetizátor hangzást, ami a banda kezdeti időszakára oly jellemző volt.

Az új énekesnő, Anette Olzon inkább nép- és popzenei hangzású énekhanggal rendelkezik. Sikerük és elismertségük viszont Tarjával is és Anette-tel is töretlen és óriási világszerte, és koncertturnéjuk során az új énekesnő egyre több ellenzőt és kételkedőt győz meg. Annak ellenére, hogy a legújabb albumon, a Dark Passion Play-en Anette kiválóan teljesített, vannak még, akik a Nightwish-t csak Tarja idején tekintették Nightwishnek.

Az együttes története

Megalakulás

A Nightwish hivatalosan a finnországi Kitee-ben alakult 1996 júliusában, egy estén, amikor is Tuomas a barátaival a tábortűz körül ült. Stúdióba vonultak, és felvették az első három dalt 1996 októbere és decembere között. Ebben az időben háromfős volt az együttes: Tuomas Holopainen, Tarja Turunen, a kiváló operaénekesnő és Erno „Emppu” Vuorinen, a gitáros.

A legelső demójuk címadó dala lett végül az együttes neve. Ezen a demón három szám volt, a "Nightwish", a "The Forever Moments" és az "Etiäinen".

Kezdeti évek, Angels Fall First

Dob nélkül nincs metalzenekar. 1997 elején kezdtek dobos után nézni. Így került képbe Emppu ismerőse, Jukka Nevalainen, aki azonnal csatlakozott is a Nightwishhez. Az akusztikus gitárt rövid időn belül felváltotta az elektromos. Ez év áprilisában és augusztusában stúdióba vonultak. Áprilisban hét, Augusztusban négy új dalt vettek fel. Ezek megtalálhatók az Angels Fall First korlátozott példányszámú kiadásában.

Májusban két albumra szóló szerződést írtak alá a finn Spinefarm Records kiadóval. Az Angels Fall First novemberben jelent meg, és 31. lett a finn lemezlistán. Kicsivel korábbanThe Carpenter című kislemezük 8. lett. Az Angels Fall First kritikai fogadtatása vegyes volt. Az Allmusic 2 csillagot adott rá a maximális 5-ből[1] és más források, mint The Metal Observer megállapították, hogy a Nightwish debütáló albuma elhalványul a későbbi munkáik mellett.[2] Ennek ellenére az Encyclopaedia Metallumon a hallgatók átlagosan 91%-ra értékelték.[3] Első hivatalos fellépésük 1997. december 31-én Kitee-ben volt.

Basszusgitárossal a fedélzeten, Oceanborn, Wishmaster

1998-ban Tuomas barátja a basszusgitáros Sami Vänskä is tag lett. Ebben az évben adták ki a második albumukat, az Oceanbornt. Ez kicsit keményebb lett az előzőnél, a basszusgitár megjelenése miatt. Ez az album az 5. helyezést érte el a finn albumlistán. Az albumhoz kapcsolódó kislemez, a Sacrament of Wilderness egyenesen az első helyre került, amit senki sem várt azelőtt.

1999-ben vették fel Sleeping Sun (Four Ballads of the Eclipse) című kislemezüket, a németországi napfogyatkozás alkalmából. 15 000 példányt adtak el az első hónapban egyedül Németországban. Augusztusban az Oceanborn aranyalbummá lett.

2000-ben a Nightwish részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál finn selejtezőjén a „Sleepwalker” című számmal. Harmadikok lettek, de megnyerték a közönségszavazást. Májusban adták ki a Wishmastert. Ez azonnal első lett a finn listákon és ott is maradt három hétig, ezalatt aranyalbummá vált. A Wishmaster lett a hónap lemeze a német Rock Hard Magazine-nál, annak ellenére, hogy ekkor jelentek meg a rég várt Iron Maiden és Bon Jovi lemezek.

Az új évezredben, Over The Hills And Far Away, Century Child

2001-ben a Nightwish felvette az Over the Hills and Far Away EP-t. From Wishes to Eternity címmel koncertfelvételeket adtak ki videokazettán, DVD-n és CD-n. Rövidesen Sami Vänskä személyes okok miatt elhagyta az együttest és szintén Tuomas egyik jó barátja Marco Hietala lépett a helyére aki otthagyta a Sinergy-t a Nightwish-ért, de jelenleg a Tarot-ban is játszik. Marcoval nem csak egy basszusgitárost nyertek hanem egy kiváló énekest is, aki egy új színt festett az együttes palettájára, a duetteket.

2002-ben kiadták a Century Child albumot, valamint az Ever Dream és a Bless the Child kislemezeket. Az előző albumoktól a legfőbb eltérést a több dalnál megszólaló élő nagyzenekar adja, ami a hangzást a klasszikus zenére emlékeztetővé varázsolja, illetve Marco erős reszelős hangja amely főleg a Phantom Of The Opera-ban jelenik meg. A Bless the Child és az End of All Hope dalokhoz videót is készítettek. Century Child két óra alatt vált arany és két hét alatt platinalemezzé. A finn listákon új rekordot állított fel: sosem volt ekkora különbség az első és a második között.

2003-ban a Nightwish kiadja a második DVD-t, End of Innocence címmel. Tarja 2003 nyarán megházasodott, férje az argentin üzletember Marcelo Cabuli lett. Ezzel párhuzamosan elindultak a pletykák a csapat feloszlásáról. Ezek a pletykák később hamisnak bizonyultak.

Nagy áttörés a Once lemezzel

A Nightwish 2005-ben

A Once című nagylemezük 2004. június 7-én jelent meg. Az album 11 számából kilencben közreműködik a London Session Orchestra, amely többek között a A Gyűrűk Ura filmváltozatának zenéjét is játszotta. Ez a második albumuk, amin egy teljesen finn nyelven énekelt dal is helyet kap (Kuolema Tekee Taiteilijan). Háromszoros platinalemez lett Finnországban, platina Németországban, arany Svédországban és első helyezett a görög, német, magyar és norvég albumlistákon. Az együttes fellépett a 2005-ös atlétikai világbajnokság megnyitóján Helsinkiben, ami jelzi elismertségüket.

2005 szeptemberében kiadtak egy válogatásalbumot Highest Hopes címmel, amelyen a legsikeresebb dalaik szerepelnek. A lemezen szerepel a Sleeping Sun felújított változata, amelyhez új videoklipet is forgattak.

Tarja Turunen kilép

2005. október 21-én Once album másfél éves turnéjának utolsó koncertje után, melyen felvették az End of an Era DVD-jüket, az együttes többi négy tagja nyílt levélben [4] kérte fel Tarja Turunent, az énekesnőt, hogy lépjen ki az együttesből. Az indoklás szerint a férje és a pénz megváltoztatta, már nem illik a csapat beállítottságához, túl anyagiassá vált. Az énekesnő egy másik nyílt levélben válaszolt, amit saját honlapján jelentetett meg.[5] Az énekesnő nélküli együttes 2006. szeptember 15-én elkezdte hatodik stúdióalbumuk felvételét.

Az új énekesnő: Anette Olzon, Dark Passion Play

Szeptember 26-án megjelent a hatodik stúdiólemezük, Dark Passion Play címmel.[6] A Kerrang! magazin a maximális 5 pontra értékelte (klasszikus). Ezen a korongon a basszusgitáros - Marco Hietala sokkal nagyobb énekesi szerephez jut, mint korábban. Az albumhoz kapcsolódóan három kislemezt adtak ki, az „Eva”-t és az „Amaranth”-ot, és az „Erämaan Viimeinen"-t (a Last of the Wilds című dal finn változata, amelyet Indica énekese, Jonsu ad elő).

Az új énekesnő és a Nightwish első közös hivatalos koncertje a 2007. október 6-i Tel-Aviv-i fellépés volt. Lemez- és énekesnő-bemutató turnéjuk 2008. március 5-én volt Budapesten óriási sikerrel, ráadásul a Last Of The Wilds című számot a turné során először itt adták elő. Az eredeti helyszín a Petőfi Csarnok lett volna, de már elővételben elkeltek a jegyek, és így nagyobb helyszínre költözött a koncert, nevezetesen a Jég- és Rendezvénycentrumba.Más indoklások szerint azért változott a koncert helyszíne, mert Magyarországra is el akarták hozni, a Nyugat-Európában mindenhol nagy népszerűségnek örvendő, az End Of An Erán is eljátszott pirotechnikát. Bár ez a fajta látványterv eltért az End Of An Eráétól, az új számok miatt.

2008-ban kiadták a "Bye Bye Beautiful" és az "Islander" kislemezeket, amelyekhez videoklipet is készítettek.

Felállás

Jelenlegi felállás

Anette Olzon Tuomas Holopainen Emppu Vuorinen Marco Hietala Jukka Nevalainen
Anette Olzon - Halloween.PNG
Tuomas Holopainen, Palais (cropped).jpg
Emppu Vuorinen Bilbao.jpg
Marco-Hietala.JPG
Jukka-Nevalainen-drums (cropped).jpg
ének szintetizátor gitár basszusgitár, ének dob
2006- 1996- 1996- 2001- 1996-

Régebbi tagok

Vendég zenészek

Diszkográfia

Albumok

Borító Album neve Kiadás időpontja Kiadó(k) neve(i) Hossz

Angels Fall First 1997 Century Media, Spinefarm 57:25

Oceanborn 1998 Century Media, Drakkar, Spinefarm 53:11

Wishmaster 2000 Century Media, Drakkar, Spinefarm 56:11

Century Child 2002 Century Media, Spinefarm 50:11

Once 2004 Nuclear Blast, Roadrunner, Spinefarm 1:00:07

Dark Passion Play 2007 Spinefarm, Nuclear Blast, Roadrunner 1:15:46

Kislemezek

Cím Kiadás éve Album Kiadó
"The Carpenter" 1997 Angels Fall First Spinefarm
"Sacrament of Wilderness" 1998 Oceanborn Spinefarm
"Passion and the Opera" 1998 Oceanborn Drakkar
"Walking in the Air" 1999 Oceanborn Spinefarm
"Sleeping Sun" 1999 Oceanborn Spinefarm
"The Kinslayer" 2000 Wishmaster Drakkar
"Deep Silent Complete" 2000 Wishmaster Spinefarm
"Ever Dream" 2002 Century Child Spinefarm
"Bless the Child" 2002 Century Child Drakkar, Spinefarm
"Nemo" 2004 Once Nuclear Blast, Spinefarm
"Wish I Had an Angel" 2004 Once Nuclear Blast, Spinefarm
"Kuolema Tekee Taiteilijan" 2004 Once Spinefarm
"The Siren" 2005 Once Nuclear Blast, Spinefarm
"Sleeping Sun" 2005 Highest Hopes (válogatás-album) Spinefarm
"Eva" 2007 Dark Passion Play Nuclear Blast
"Amaranth" 2007 Dark Passion Play Nuclear Blast, Spinefarm
"Erämaan Viimeinen" 2007 Dark Passion Play Nuclear Blast, Spinefarm
"Bye Bye Beautiful" 2008 Dark Passion Play Nuclear Blast, Spinefarm
"The Islander" 2008 Dark Passion Play Nuclear Blast, Spinefarm
"The Sound of Nightwish Reborn" 2009 Dark Passion Play Nuclear Blast, Spinefarm

Válogatás albumok

 • Wishmastour (2000)
 • Tales from the Elvenpath (2004)
 • Bestwishes (2005)
 • Highest Hopes (2005)

DVD-k

 • From Wishes to Eternity (2001)
 • End of Innocence (2003)
 • End of an Era (2006)
 • Dark Passion Play (Bonus DVD) (2008)
 • Made In Hong-Kong (and in various other places) (CD+DVD) (2009)

Magyarországi fellépéseik

Magyarországi ismertségükhöz hozzájárult az a 2007 elején közzétett változat a YouTube-on, ahol a finn szöveget hangzás alapján magyarosították a két nyelv rokonságának egyfajta tréfás „bizonyítása” végett: Magyar–finn nyelvi kapcsolatok.

 

Hírek

 • Papa Roach - Hallgass, és ne fogazz!
  2010-07-01 15:57:06

  Jacoby Shaddix, a Papa Roach frontembere nemrégiben jelentette be, hogy a zenekar koncertalbuma Time for Annihilation címmel augusztus 31-én jelenik majd meg. A kilenc koncert felvételt és öt új Papa Roach számot is tartalmazó lemezról a rajongók a Kick in the Teeth-t már most ingyen letölthetik az együttes weboldaláról.

 • Lars vélemény a Heavy Metalról
  2010-07-01 15:49:43

  Lars nemrégiben megkérdezték, a neo-hard rock irányzattal kapcsolatban, és arról, hogy mit gondol feltörekvő bandákkal kapcsolatban. A szakértő válaszolt.

  Arra a kérdésre, hogy van-e olyan új hard rock banda, ami lenyűgözte Ulrichot, ő így válaszolt:

  �em foglalkozom azzal, hogy megbíráljak bárkit azzal, hogy jobb vagy rosszabb másoknál. Úgy gondolom, hogy a hard rock zenében nem sok olyasmi történik, amiről bármit is lehetne mondani, hogy ilyen vagy olyan�A The White Stripes például, számomra azért érdekes, mert csak két emberből álló csapatról van szó és ez az egész új dolog. Nekem úgy tűnik, hogy a keményebb irányzat, mostanában pang, úgy gondolom néhány évvel ezelőtt, amikor még voltak olyan bandák, mint a Staind és a Godsmack, akkortájt volt még miről beszélni az irányzatban, az még izgalmas volt, de most mintha kicsit visszaeresztett volna. A világ Nickelback-jei nem igazán foglalkoztatnak. Vannak sokkal izgalmasabbak is ettől, nem tudom talán a Lamb of God és a Satyricon vagy valami hasonló. Azt hiszem ők elég jók. Nyilvánvalóan vannak olyan csapatok is, mint a System Of A Down, akik az egyik kedvenceimmé lettek az elmúlt néhány év során, aztán vannak olyan csapatok is mint az Audioslave, akiket szintén nem lehet megtagadni, de másfelől nézve meg elég zsenge eresztésekről beszélget
  ünk. (nevetve) Elég zsengékről.

 • Retro videójáték lett a Linkin Parkból
  2010-07-01 12:22:10

  A Linkin Parkot is elérte az iPhone játékok őrülete, a modern rockban utazó hat tagú amerikai banda viszont ezúttal retróra vette a figurát. 8-Bit Rebellion címmel igazi old-school, pixeles iPhone game-et tettek le az asztalra a rajongóknak nemrég.

Szavazás

szeretnéd ha vmelyik banda fellépne Magyarországon
Igen, nagyon szeretném
Nem, nincs az az isten
Asztali nézet